Συμβουλευτικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γενικές Πληροφορίες    Υπηρεσίες     Συχνές Ερωτήσεις     Σκέψεις και Προβληματισμοί     Ανακοινώσεις    Σύνδεσμοι    Επικοινωνία
  Αρχική Συχνές Ερωτήσεις
     

 



Τι είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο;

Είναι μια υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους φοιτητές ατομικά ή και ομαδικά. Το Συμβουλευτικό Κέντρο δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις και δοκιμασμένες συνταγές. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αυτογνωσία . Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε φοιτητής ενθαρρύνεται να αξιοποιήσει τα δικά του μέσα, ώστε να βρει πιο αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

 

Τι προβλήματα αντιμετωπίζονται συνήθως στο Σ.ΚΕ.Π.Ι.;

Κάθε φοιτητής αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τις προσωπικές του ανησυχίες και αδιέξοδα.

Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

τις δυσκολίες προσαρμογής στη φοιτητική ζωή και ό,τι καινούριο αυτή συνεπάγεται,

τις δυσκολίες στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή και το άλλο φύλο,

την αίσθηση μοναχικότητας, το άγχος, διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα και την κατάθλιψη,

τις δυσκολίες στις σπουδές (π.χ. αδυναμία συγκέντρωσης, μείωση της απόδοσης, άγχος εξετάσεων, έλλειψη ενδιαφέροντος για τις διδακτικές δραστηριότητες, κτλ.).

 

Πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιος ένα «σοβαρό» πρόβλημα, για να επισκεφθεί το Σ.ΚΕ.Π.Ι.;

Ό,τι και αν σας απασχολεί, έστω και αν φαίνεται ασήμαντο, μπορείτε να το μοιραστείτε με έναν ειδικό. Από τη στιγμή που απασχολεί έντονα τη σκέψη σας, αξίζει τον κόπο να το κουβεντιάσετε.


Μπορεί να είναι βέβαιος κάποιος, ότι υπάρχει εχεμύθεια;

Απολύτως. Καμιά πληροφορία που σας αφορά δε μπορεί να διαρρεύσει από το Σ.ΚΕ.Π.Ι., δίχως τη συγκατάθεσή σας. Βασική μας αρχή είναι να διασφαλίσουμε το απόρρητο τόσο για την επίσκεψή σας στο Συμβουλευτικό Κέντρο, όσο και για ό,τι λέγεται κατά την διάρκεια μιας συνάντησης, όπως ορίζουν οι αρχές της ηθικής και της δεοντολογίας του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.


Μήπως το να αναζητήσει κάποιος τη βοήθεια ειδικού δηλώνει ότι είναι αδύναμος και δε μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του;

Η παρουσία ενός προβλήματος συνήθως δημιουργεί κάποιου βαθμού συναισθηματική φόρτιση. Η κατάσταση αυτή συχνά περιορίζει την ικανότητά μας να αντιληφθούμε καθαρά το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε αδιέξοδο, κάθε φορά που αναζητούμε μια λύση. Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης και η αναζήτηση βοήθειας για το σκοπό αυτό, συνιστά ένδειξη ψυχικού σθένους και όχι αδυναμίας, ενώ παράλληλα μας φέρει ένα βήμα πλησιέστερα στη λύση.


Γιατί να εμπιστευτεί κάποιος έναν άγνωστο και να μη μιλήσει σε έναν φίλο ή μια φίλη;

Η μια επιλογή δεν αναιρεί, βεβαίως, την άλλη. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός, ότι ο ειδικός δεν εμπλέκεται με κάποιον άλλο ρόλο στη ζωή και στις δυσκολίες μας. Είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανήκουν στην ψυχική σφαίρα, για τα οποία μια φιλική συζήτηση προσφέρει στήριξη και ανακούφιση αλλά συχνά δεν επαρκεί.


Αν αποφασίσει κάποιος να επισκεφθεί το Σ.ΚΕ.Π.Ι., τι θα πρέπει να κάνει;

Θα μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μας προσωπικά, περνώντας από τα γραφεία του Συμβουλευτικού Κέντρου στο ισόγειο του Α' κτιρίου της Β' φοιτητικής κατοικίας (κάτω από την αίθουσα Λόγου & Τέχνης) ή τηλεφωνικά στο 2651006600 ή ακόμη και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση skepi@uoi.gr. Σε αυτή την πρώτη επαφή μαζί μας, θα προγραμματιστεί ένα ραντεβού με μια από τις δυο ψυχολόγους του Συμβουλευτικού Κέντρου, για την πρώτη διαθέσιμη ημέρα και ώρα ή και άμεσα, σε περίπτωση που υπάρχει επείγουσα ανάγκη.


Πραγματοποιούνται περισσότερες από μια συναντήσεις και πόσο αυτές διαρκούν;

Κάθε συνάντηση διαρκεί περίπου 45 - 50 λεπτά. Ο συνολικός αριθμός των συναντήσεων, καθώς και η συχνότητά τους καθορίζεται συνήθως από την ψυχολόγο σε συνεργασία με τον ενδιαφερόμενο φοιτητή, ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητά του.


Θα πρέπει να πληρώσει κάποιος για τις υπηρεσίες του Σ.ΚΕ.Π.Ι.;

Όχι. Οι υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους φοιτητές Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Κι αν ο ψυχολόγος δεν είναι ο κατάλληλος ειδικός για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος;

Σε αυτή την περίπτωση, η Ψυχολόγος θα προτείνει την κατάλληλη ειδικότητα επαγγελματία (π.χ. γιατρός) και θα παραπέμψει τον ενδιαφερόμενο φοιτητή ανάλογα, εφόσον βέβαια το επιθυμεί ο ίδιος.

 

 

© Copyright 2011 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κέντρο Διαχείρισης Δικτύων